fbpx

5 tips til en sommer uden overophedning

Her i SlyngeSkolens SommerGuide får du vores bedste råd til, hvordan du kan fortsætte med at have hænderne frie, den ultimative frihed til at komme ud at opleve og giver dit barn den tryghed og nærhed, det ønsker – selv på de meget varme sommerdage.

Først skal det lige siges, at vores sommerguide naturligvis ikke er en mirakelkur mod varme og sved på en stegende varm sommerdag 😉 Men hvis du tager dig nogle forholdsregler, så kan du sikkert sagtens holde ud at bære dit barn, selvom det er varmt. Og så er det jo også en god ting at huske på, at det altså også er varmt, selvom du ikke bære dit barn.

Så ja, det er bare varmt at bære sit barn – især på en varm sommerdag!

Og ja, vi andre sveder også – især i månederne efter vi har født, fordi hormonerne raser rundt i kroppen på os.

Babybæring bliver hurtigt svedigt og fugtigt – især på en varm sommerdag. Så husk at tage en pause, hvis du eller dit barn har brug for det. Skiftens eventuel til at bære jeres barn.

 

1. Vælg gerne et bæreredskab med ét lag stof

 

Strækvikle

Mange vælger at bære sin lille baby i en strækvikle, hvilket er en rigtig god begyndervikle til det helt lille barn. Men strækviklen skal som udgangspunkt bindes med 3 lag stof udenom din baby – og så er stoffet ofte tykt og tæt, hvis det er 100% jerseystof. Strækviklen bliver derfor ofte enormt varme – allerede før sommeren for alvor slår an. Der er selvfølgelig forskel på tykkelse og varme alt efter hvilket materiale, du vælger.

Forslag til tre strækvikler, du måske vil kunne bruge i sommervarmen, uden det bliver alt for varmt:

  • Coracor (9 % elastan og 91 % økologisk bomuld)
  • Hana Baby (48 % bambus, 48 % bomuld og 4 % elastan)
  • Babylonia Tricot-Slen Cool (100 % NewLife™ fiber)

Der findes flere alternativer til strækviklen.

Vælg gerne et bæreredskab, hvor du kun behøver et lag stof udover baby.

Ringslynge

En ringslynge har altid kun et lag stof udenom dit barn og dig og er derfor god i sommervarmen. Den er perfekt til de korte turer, ind og ud af bilen, op og ned af trapperne, og når dit barn gerne vil mange gange op i kortere tid af gangen og ned igen. Læs mere i vores SlyngeGuide. En ringslynge i viklestof er nemmest at justere – fremfor en af lærredsstof. Det kan derfor være en god idé at vælge én, hvor vævningen er let og luftig. (Se beskrivelsen af en let og luftig vævning lige herunder i beskrivelsen af fastviklen.)

[HER kan du lære at tæmme din ringslynge.]

Skal du ud og bade?

Med en baderingslynge kan du komme i vandet med din baby eller skylle dig under bruseren, uden at du skal holde dit barn i armene. Det er virkelig praktisk, hvis du fx også skal have hænderne fri til ældre søskende! ByKay baderingslynge forhandles HER Der findes også en badevikle – se længere nede under fastvikle.

Fastvikle

SlyngeSkolens Sommerguide: Det er en god idé at vælge en slyngetype eller bærestilling, hvor der kun er ét lag stof omkring dit barn

SlyngeSkolens SommerGuide:
Det er en god idé at vælge et bæreredskab og/eller binding, hvor der kun er ét lag stof omkring dit barn

En fastvikle kan bindes på mange forskellige måder, og der findes et hav af varianter med kun ét lag stof. Fastviklen er fantastisk, når du skal bære i længere tid af gangen, du skal have den optimale symmetriske støtte, bære på ryggen, ordne praktiske ting og ud og opleve verden. 

I SlyngeSkolen ONLINE – KLUB Tæt på Hjertet ♥ underviser vi i ét-lags-bindingerne: Frontbindingen FWCC, hoftebæring med lang vikle (Robin’s hip carry) og hoftebæring med kort vikle (Simple hip carry) og rygsæk på ryggen – alle sammen bindinger, der også henvender sig til dig, der er nybegynder. Alle vores videoer er detaljeret trin-for-trin instruktioner, hvor der tages højde for, at du skal lærer bindingerne helt fra bunden.

[Lige HER kan du få hjælp til at bære dit barn på henholdsvis maven, hoften og ryggen (i et lag stof) i fastviklen.]

Ligesom ved ringslyngen er det også her en god idé at gå efter en vævning, der er let og luftig.

Hvilke mærker sælger gode sommervikler/-ringslynger?

Både fastviklerne fra Ellevill og Didymos er forholdsvis lette. Ellevill er en smule tyndere i stoffet, og er derfor rigtig gode sommervikler. Hos Didymos kan man altid se trådvægten på de enkelte vikler, så vælger du en vikle, hvor vægten er under 215 g/m², er du godt kørende. Det samme gør sig gældende ved andre mærker. Hvis du kan få fat på en vikle i hør fra Oscha, så har du også en ekstremt let og luftig sommervikle. (Dette er eksempler på mærker – listen er på ingen måder udtømt! Skriv endelig dine erfaringer i kommentarfeltet, så andre kan få glæde af dem.)

Hvilke materialer skal jeg så gå efter?

Der findes mange forskellige materialer, som gør viklen mere kølig og luftig – hør, hamp, bambus, silke og nogen fortrækker repreve, der er et genbrugsfiber, der er lavet af plastikflasker. Selv vikler med uld kan være gode om sommeren, fordi uld er temperaturregulerende (HER kan du få et rigtig fint overblik over de forskellige slags uld, uldens egenskaber, og hvordan den fungerer som blandingsmateriale). Der kan selvfølgelig være stor forskel i tykkelsen og vævningen, men hvis du går efter en vikle med bomuld og én af disse materialer, og den samtidig er forholdsvis tynd og luftig (løst) vævet, så er du på rette vej mod en sikkert lækker sommervikle.

Når vi snakker ét lag stof og let og luftig vævning, så er det jo altid en opvejning af, hvor tungt et barn, du skal bære og hvor længe. Det giver måske ikke god mening for dig at bære et barn på 15-17 kg. i et længere tidsinterval i en meget tynd vikle med kun ét lag stof udenom baby, fordi det simpelthen bliver for hårdt og tungt, da støtten måske ikke er optimal. Men så kan du måske bruge en tyndere vikle i en flerelagsbinding eller en tykkere og stærkere vikle i en etlagsbinding. 

Noget af det tyndeste, man kan få fat i er Breeze Wrap fra Wrapsody. Det er bomuldsgaze og dermed meget meget tyndt i vævningen, samtidig med at det selvfølgelig er stærkt nok til at bære din baby – dog kun op til 15 kg. De er lidt hippie-agtige i mønstrene, men skal du på ferie et rigtigt varmt sted, så passer mønsteret nok perfekt ind.

Der findes også en anden sommervikle/badevikle, Fil’Up wrap, der er lavet i bomuldsmasker. Denne vikle kan også bruges som badevikle, og den er meget luftig, da den består af masker, hvor luft og vand kan trænge igennem. Strækket i denne vikle er en mellemting mellem en stræk- og fastvikle. Den har et stræk i bredden og diagonalt, mens den er fast i længden. Det betyder, at den støtter bedre end en strækvikle – op til ca. 15 kg. Du finder en dansk forhandler lige HER.

Meh dai, meh dai med viklestropper og ergonomisk bæresele

SlyngeSkolens Sommerguide: Hvis du vælger et bæreredskab, hvor der kan komme luft ind i siderne, så skaber det mere luftcirkulation

SlyngeSkolens SommerGuide:
Hvis du vælger et bæreredskab, hvor der kan komme luft ind i siderne, så skaber det mere luftcirkulation

En meh dai, meh dai med viklestropper og en ergonomisk bæresele er også en rigtig fin løsning i sommervarmen, fordi de ofte ikke sidder så tæt til kroppen over det hele, og der kan komme luft ind i siderne. På den måde er der simpelthen mere luftcirkulation omkring dig og dit barn.

Disse bæreredskaber kan du bruge i mange forskellige situationer – det kan både være til den korte og den lidt længere tur, middagslur og mange mænd foretrækker disse, da der ikke er så meget, du skal sætte sig ind i. Du kan læse mere i vores SlyngeGuide.

[HER hjælper vi dig godt i gang med at bære dit barn på maven og ryggen i en meh dai.]

Der findes bæreseler, der har tager specielt højde for at holde varmen nede og at give en god luftcirkulation omkring dit barn. Et eksempel på en luftig bæresele er denne Ergobaby 360 Four Position Cool Air, der også forhandles i Danmark. (Vi anbefaler som udgangspunkt, at din baby vender med fronten ind mod dig.)

2. Tag tøjet af

SlyngeSkolens Sommerguide: En gylpeklud mellem dig og din baby er genial til at suge sved og savl, så I ikke klister helt sammen

SlyngeSkolens SommerGuide:
En gylpeklud mellem dig og din baby er genial til at suge sved og savl, så I ikke klister helt sammen

Det giver måske lidt sig selv. Men tag tøjet af dit barn og dig selv. Klæd jer på i let og luftigt tøj og højest et enkelt lag tøj – hvis det er nødvendigt med tøj.

Uld er faktisk et fremragende materiale at klæde sit barn i – også om sommeren – fordi det er temperaturregulerende. Mange er glade for body’er af uld og/eller silke. Silken har en kølende effekt. Det er ofte nok med en ble på baby, hvis det er 20 grader eller mere.  Det hjælper også at tage tøjet af dig selv, da du fungere som en slags termostat for dit barn i bæreredskabet. Når du har dit barn i bæreredskabet, kan du regulere temperaturen ved selv at tage henholdsvis tøj af og på – for eksempel en cardigan. Selv om vinteren, når du er indenfor, kan en ble nogle gange være rigeligt – især hvis det er en strækvikle, du bærer i, og hormonerne raser.

Som bærekonsulenter går vi jo altid rigtig højt op i hud-mod-hud-kontakt, og hvor vigtig den er især i de første måneder. Men lige præcis på en meget varm sommerdag, hvor sveden pibler frem på panden, selvom man absolut intet fortager sig, så kan det for mange være rart, at der er et enkelt tyndt lag stof mellem dig og din baby – simpelhen til at suge sveden. På den måde undgår I at klister helt sammen. Der er flere forskellige måder at gøre det på: 

  • Du kan selv tage en tynd top på og lade baby kun have en ble på
  • Baby kan have en tynd body på, så behøver du ikke at have en trøje på 
  • Du kan ligge en gylpeklud mellem jer til at suge sved og savl – det er især smart mellem hoved og brystkasse, når dit barn tager en lur i bæreredskabet og til de helt små babyer, så I eventuelt stadig kan have hud-mod-hud-kontakt på resten af kroppen

 

3. Bliv venner med skyggen

SlyngeSkolens Sommerguide: Skygge, skygge og skygge er bare en effektiv løsning mod solens stråler og varmen

SlyngeSkolens SommerGuide:
Skygge, skygge og skygge er bare en effektiv løsning mod solens stråler og varmen

Når det bliver meget varmt, så er det en rigtig god idé at blive venner med skyggen. Ophold dig så vidt muligt i skyggen. Og køb en fin paraply – med dit barn i et bæreredskab har du hænderne fri til at holde paraplyen 😉

En solhat med bred skygge til dig, kan også være rigtig god til at skabe skygge for både dig og dit barn.

Det er også en rigtig god idé at give dit barn en sommerhat på – de fås med UV-filter i.

Hvis dit barn kun har en ble på i bæreredskabet, og I opholder jer i solen, så kan du smøre hendes ansigt, ben og fødder med solcreme – og hendes arme, hvis de er udenfor bæreredskabet. Du kan også vælge at bruge tøj som solbeskyttelse. Det kan måske især ved den helt lille baby være en god idé at give hende et lag tøj på de områder af kroppen, som ikke er beskyttet af bæreredskabet. Du kan eventuel give din baby et par strømper og tynde benvarmer på – de fungerer godt som solbeskyttelse. Her kan vi igen nævne uld, som har en naturlig solbeskyttende egenskab.

Der findes også et solcover, som sættes udenover din baby og bæreredskabet. Den beskytter det eventuelle bare hud, der stikker udenfor bæreredskabet, mod solens stråler. Didymos producerer solcovers, og de kan købes direkte fra deres hjemmeside.

Hvis du kortvarigt skal opholde dig i solen, og dit barn allerede sidder i bæreredskabet uden bukser eller anden solbeskyttelse, så kan du svinge et par gylpeklude henover begge hendes ben for at beskytte dem mod solen.

Hvis der ikke er en vind, der rører sig, så kan du med fordel bruge en vifte eller en lille håndholdt elektrisk mølle til at lufte dig selv og dit barn med.

 

4. Vand dig selv og din baby

SlyngeSkolens Sommerguide: Vand kan køle, og så er det vigtigt ikke at dehydrere i sommervarmen

SlyngeSkolens Sommerguide:
Vand kan køle, og så er det vigtigt ikke at dehydrere i sommervarmen

Det er vigtigt, at både du og dit barn får en masse væske i sommervarmen, så I ikke dehydrer – drik masser af vand og tilbyd dit barn brystet/flasken eller vand (alt efter barnets alder) ofte. HER kan du læse om amning i sommervarmen. Hav gerne en flaske vand på dig, så du husker at få nok vand. (Det er vigtigt, at du får ekstra meget væske, når du ammer.)

Du kan holde temperaturen nede ved at putte vand i barnets hår – gør eventuelt hendes hat våd. Og hvis det er helt utrolig varmt, så kan du gøre bæreredskabet fugtig. Her er det selvfølgelig vigtigt at tage højde for, at en nyfødt baby ikke er i stand til selv at regulere varmen. Så hvis det for eksempel blæser, er det ikke sikkert, det er en god idé.

Du kan bruge en forstøverflaske med vand til at køle med – spray vand på dig og dit barn, når varmen skal holdes i skak.

 

5. Tjek nakken og undgå overophedning

Det er ikke rart at svede for meget, men også af sikkerhedsmæssige årsager er det vigtigt at holde øje med dit barns temperatur og velbefindende. Når du bærer dit barn, har du hele tiden mulighed for at have en føling med, hvordan dit barn har det, og hvilke ydre påvirkninger hun får – netop fordi du er det samme sted som dit barn, og kan mærke solen, skyggen, vinden osv. Dit barns nakke er den bedste indikator på, om hun har det for varmt. Hvis hun er meget svedig, så er det i gang med et eller flere af ovenstående trin.

Dit bedste sommertip

Hvad er dit bedste sommertip? Skriv meget gerne dit sommertip i kommentarfeltet herunder, så alle vi andre også kan få glæde af det. 

Du og din familie ønskes en rigtig dejlig sommer ♥

Mange glade sommerhilsner

Line, Linda og Sanne

Line, Linda og Sanne - Mødrene og slyngevejlederene bag SlyngeSkolen

⇓⇓⇓ Del meget gerne denne SommerGuide, så alle forældre kan få en dejlig sommer med frie hænder, samtidig med de giver deres børn masser af nærvær og tryghed Tæt på Hjertet ♥ ⇓⇓⇓ 

 

Vi bruger cookies på hjemmesiden til at fremme din oplevelse. Du accepterer cookies ved at fortsætte på hjemmesiden  Læs cookie- og privatlivspolitik her